proQualis was voorheen partner van Magistrum

Directeur van buiten

Niveau
Postbachelor
Kosten
€9.245,-
Duur
1 jaar
Studiebelasting
840 SBU

In het kort

Binnen het onderwijs bestaat op dit moment een tekort aan leidinggevenden. Daarnaast is het onderwijs gebaat bij impulsen van buiten het onderwijs. Zo ook op het gebied van leidinggeven. Professionals met relevante leidinggevende ervaring binnen andere sectoren, kunnen dan ook onder een bepaalde voorwaarde een leidinggevende functie verwerven binnen het onderwijs.

Iets voor jou?

 • Je hebt leidinggevende ervaring binnen een andere sector dan onderwijs.
 • Je bent in het bezit van minimaal een bachelordiploma.
 • Je hebt de ambitie om leidinggevende te worden binnen het onderwijs.
 • U heeft leidinggevende ervaring binnen een andere sector dan het onderwijs.
 • U bent in het bezit van minimaal een bachelordiploma.
 • U heeft de ambitie om leidinggevende te worden binnen het onderwijs.

Praktische informatie

Doelgroep

Deze opleiding is bedoeld voor professionals met relevante leidinggevende ervaring binnen een andere sector die minimaal in het bezit zijn van een diploma op bachelorniveau en de overstap willen maken naar het onderwijs. Daarnaast dien je gedurende de opleiding een werk/stageplek te hebben voor ongeveer 2 dagen per week als leidinggevende binnen een onderwijsorganisatie om praktijkopdrachten uit te voeren.

 Wat zijn de toelatingseisen?

 • Je bent minimaal in het bezit van een bachelor diploma;
 • Je bent gedurende de opleiding werkzaam of loopt stage op een school (bij voorkeur 2 dagen per week);
 • Daarnaast maakt een ontwikkelassessment en/of intakegesprek deel uit van de plaatsingsprocedure. Hiermee geef je richting aan jouw ontwikkelingsdoelen tijdens de opleiding.

Werkvorm

Kenmerkend voor onze opleiding is dat je terecht komt in een groep met leidinggevenden uit het onderwijs. Op deze wijze inspireer je wederzijds in de diverse achtergronden van de deelnemers.

De eerste 4 bijeenkomsten van de opleiding Directeur van buiten zijn gericht op kennismaken met het onderwijslandschap en kennis en inzichten in onderwijsprocessen en –opbrengsten. Tegelijkertijd loop je stage of werk je op een school waar je praktijkervaring opdoet met de corebusiness van het onderwijs. Door de inzet van een digitale leeromgeving en het werken in een leerteam kom je in contact met medecursisten en onderhoud je contact met de docent.

De overige 18 bijeenkomsten bestaat de groep uit deelnemers uit zowel het onderwijs als daarbuiten, zodat je meteen inspiratie opdoet van mensen uit het werkveld. Binnen de contactbijeenkomsten wordt met diverse inspirerende werkvormen gewerkt die gericht zijn op de verwerking van de leerstof en uitwisseling van ervaringen met je mededeelnemers over het uitvoeren van je onderzoek- en praktijkopdrachten.

Studiebelasting

De opleiding Directeur van buiten duurt nominaal 1 jaar en omvat 840 uur studietijd. De studietijd bestaat uit 22 contactbijeenkomsten van 6 uur, literatuurstudie, uitvoeren van praktijkopdrachten, onderzoek en het maken van een eindwerkstuk.

Studiekosten

De kosten voor de opleiding Directeur van buiten zijn als volgt:

 • Opleidingskosten: € 9.245,-
 • Arrangementskosten: € 490,-

Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur. Dit is exclusief de kosten voor de leermiddelen.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

Diploma

Na het succesvol afronden van deze opleiding ontvang je het diploma Vakbekwaam schoolleider van in totaal 30 EC’s. Met dit diploma kun je je registreren als registerdirecteur in het landelijk Schoolleidersregister.

Inhoudelijk komt de inhoud van deze opleiding tevens overeen met de inhoud van masterclass 1 van de Master leiderschap in onderwijs (MLO) van Avans+. Met dit diploma kun je binnen 3 jaar doorstromen naar masterclass ll van de MLO.

Resultaat

Na deze opleiding ben je in staat om als schooldirecteur effectief leiding te geven binnen het basisonderwijs.

Vragen over deze opleiding?
Wij helpen je graag verder.