proQualis was voorheen partner van Magistrum

Leidinggevende integraal kindcentrum – IKC

Niveau
Postbachelor
Kosten
€4.030,-
Duur
8 dagen
Studiebelasting
192 SBU

In het kort

Lokale en regionale organisaties in het primair onderwijs en de kinderopvang werken steeds vaker samen aan het vormgeven van Integrale Kindcentra (IKC’s). Een belangrijke factor bij de verdere ontwikkeling van IKC’s is de rol van de leidinggevende en de wijze waarop het leiderschap en het management in de organisatie wordt vormgegeven.

Leidinggeven aan en binnen een IKC vraagt om specifieke kennis en vaardigheden van leiderschap, bijvoorbeeld op het gebied van interdisciplinair werken en ondernemerschap. Tijdens de opleiding leidinggevende IKC werk je vanuit jouw eigen beroepspraktijk aan het vergroten van die kennis en vaardigheden.

Iets voor jou?

 • Je bent geregistreerd directeur primair (RDO) en je wilt je verder ontwikkelen als leidinggevende van een Integraal Kindcentrum.
 • Je bent leidinggevende binnen de kinderopvang. Je hebt minimaal het bachelordiploma en aanvullende opleiding op het gebied van leiderschap, bijvoorbeeld PMK.

Praktische informatie

Doelgroep

Deze opleiding is bedoeld voor leidinggevenden uit het primair onderwijs en kinderopvang die betrokken zijn bij (de ontwikkeling van) een IKC. Zij willen zich specifiek professionaliseren in leidinggeven aan een IKC. Centraal in de opleiding staat educatief ondernemerschap.

Ontwikkelgesprekken

Je start de opleiding met een persoonlijk intakegsprek met de docent. Hierin ga je in gesprek over de ervaring die je al op hebt gedaan met het bouwen aan jouw IKC. Halverwege de opleiding heb je een voortgangsgesprek om de voortgang van de opleiding en je IKC te bespreken.

Werkvorm

In de opleiding staat jouw IKC centraal. Verschillende docenten met praktijkervaring reiken je actuele kennis en ervaringen aan op het gebied van de IKC ontwikkeling. Je krijgt toegang tot literatuur. Verder werk je in groepen om individuele leervragen, leerdoelen en casuïstiek te bespreken. Tijdens de opleiding werk je toe naar een eindopdracht waarin je een plan opstelt voor jouw IKC.

Studiebelasting

De opleiding bestaat uit 8 hele dagen. Totale studietijd is 192 uur, waarvan 60 uur contacttijd. De overige 132 uur besteed je aan literatuurstudie, uitvoeren van praktijkopdrachten, onderzoek en het maken van jouw persoonlijk stappenplan als eindwerkstuk.

Studiekosten

De kosten voor de opleiding Leidinggevende Integraal Kindcentrum zijn als volgt:

 • Opleidingskosten: € 4.030,-.
 • Arrangementskosten € 250,-.

Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur. Dit is exclusief de kosten voor de leermiddelen en het arrangement.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

Diploma

Wanneer je de opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je het diploma Leidinggevende Integraal Kindcentrum.

Geregistreerde directeuren onderwijs kunnen zich met dit diploma herregistreren bij het Schoolleidersregister PO. Schoolleiders die de opleiding succesvol hebben afgerond, kunnen hiermee de thema’s ‘Persoonlijk leiderschap’, ‘Regie en strategie’, ‘In relatie staan tot de omgeving’ en ‘Leidinggeven aan verandering’ afronden voor hun herregistratie.

Resultaat

Na het volgen van deze opleiding ben je in staat om:

 • De visie van het Integraal Kindcentrum weer te geven en te verdedigen en aanspreekpunt te zijn voor de gemeenschap
 • De ontwikkeling van een IKC te beargumenteren en laten zien aan verschillende partijen (MR/OC, gemeente, inspectie, GGD)
 • Verschillen en overeenkomsten aan te geven van de wettelijke kaders WPO en WKO die betrekking hebben op het IKC
 • Een stappenplan te maken voor Integrale Kindcentra, met deelprocessen
 • Een verantwoorde bedrijfsvoering te voeren (juridisch, HR beleid, huisvesting en financieel) voor jouw IKC
 • Problemen op te lossen in de organisatie en bedrijfsvoering, die voorkomen uit de tegenstelling tussen publiek en private kaders (onderwijs en opvang)
 • De eigen rol te beoordelen binnen het ontwikkelproces

Vragen over deze opleiding?
Wij helpen je graag verder.