proQualis was voorheen partner van Magistrum

Oriëntatie op leiderschap

Niveau
Postbachelor
Kosten
€1.995,-
Duur
6 dagdelen
Studiebelasting
72 SBU

In het kort

Het aantal coördinerende en leidinggevende functies in het primair onderwijs neemt toe. Logisch, want het onderwijs wordt steeds complexer en scholen worden groter. Bovendien gaan de komende jaren veel schoolleiders met pensioen, waardoor de vraag naar nieuwe schoolleiders groeit. Dat biedt kansen voor leerkrachten die zich verder willen ontwikkelen.

Een leerkracht geeft dagelijks leiding aan een groep kinderen en werkt samen met collega’s. Dat vraagt om competenties die deels overeenkomen met die van een leidinggevende. Sommige leerkrachten overwegen dan ook of leidinggeven op een school iets voor hen is? Met een kort oriëntatietraject krijgt men meer inzicht in schoolleiderschap en in de eigen leidinggevende capaciteiten.

Oriëntatie op leiderschap wordt alleen aangeboden als maatwerk voor besturen of onderwijsorganisaties.

Iets voor u?

  • Wilt u als bestuur of onderwijsorganisatie medewerkers binnen uw organisatie stimuleren om zich verder te ontwikkelen tot schoolleider?
  • En wilt u hen eerst laten onderzoeken of leidinggeven iets voor hen is?
  • Hebben deze medewerkers minimaal een bachelorsdiploma?

Praktische informatie

Doelgroep

Oriëntatie op leiderschap wordt alleen aangeboden als maatwerk voor besturen of onderwijsorganisaties die leerkrachten en coördinatoren uit hun organisatie  de mogelijkheid willen geven te onderzoeken of ze zich verder willen ontwikkelen tot leidinggevende in het onderwijs. 

Werkvorm

Een oriëntatietraject start altijd met een persoonlijk assessment dat in beeld brengt waar u staat ten aanzien van de basiscompetenties voor schoolleider. Tijdens 6 inhoudelijke bijeenkomsten maakt u vervolgens kennis met diverse thema’s van schoolleiderschap en de vaardigheden waarover een leidinggevende moet beschikken. U reflecteert vervolgens op uw eigen vaardigheden. Thema’s die aan bod komen zijn:

  • Leidinggeven in de context van de eigen schoolorganisatie;
  • Communicatie en organisatie op bouwniveau en schoolniveau;
  • Stijlen van leidinggeven; onderwijskundig leiderschap en school en omgeving.

Studiebelasting

Een oriëntatietraject bestaat in de regel uit 6 dagdeel en heeft een studiebelasting van zo’n 72 uur. Daarnaast krijgt u een intakegesprek en een loopbaan- of eindgesprek. Daar een oriëntatietraject echter altijd een maatwerktraject is, is de uiteindelijke studiebelasting altijd afhankelijk van de afspraken met de opdrachtgever voor een traject.

Studiekosten

De kosten van een oriëntatietraject worden op basis van een offerte vooraf met een opdrachtgever overeengekomen.

Diploma

Na het succesvol afronden van een oriëntatietraject ontvang een deelnemer een bewijs van deelname.

Resultaat

Na deze opleiding heeft een deelnemer meer inzicht in schoolleiderschap en in de eigen leidinggevende capaciteiten.

Vragen over deze opleiding?
Wij helpen u graag verder.