proQualis was voorheen partner van Magistrum

Schoolleider basisbekwaam

Niveau
Postbachelor
Kosten
€6.075,-
Duur
1 jaar
Studiebelasting
420 SBU

In het kort

Avans⁺ voert binnen het samenwerkingsverband proQualis al enige jaren de opleiding schoolleider Basisbekwaam uit. De opleiding richt zich op ontluikend leiderschap (‘budding leadership’) en is gericht op het niveau van bouwcoördinatoren, inhoudelijk coördinator, team- en locatieleiders in het PO, VO en/of MBO.

Als toekomstig leidinggevende verwerf je de basisvaardigheden, verbreed je jouw horizon en leer je de taal van management en leiderschap verstaan. Je maakt kennis met de inhoudelijke en beheersmatige aspecten van het onderwijskundig leiderschap en leert collega’s te ondersteunen en te begeleiden in hun werk en hun functioneren in een team.

De inhoud is gericht op het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap en het ontwikkelen van een visie op leiderschap in de eigen onderwijssector (PO, VO en/of MBO). Daarnaast op het verwerven van vaardigheden om deze visie vorm te geven bij het inrichten van de bouw/school en het hierbij leidinggeven aan individuele leerkrachten en teams.

Iets voor jou?

  • Ben jij of heb je de ambitie om adjunct-directeur, teamleider, locatieleider, conrector of directeur in het PO, VO of MBO te worden?
  • Wil jij de inhoudelijke en beheersmatige aspecten van het onderwijskundig leiderschap (nog) beter onder de knie krijgen?
  • Wil jij je registreren in het schoolleidersregister PO of VO?

Praktische informatie

Doelgroep

De opleiding is bedoeld voor leraren, IB-ers, bouwcoördinatoren, inhoudelijk coördinator, locatieleiders en teamleiders in de sector onderwijs (PO, VO en/of MBO).  

WAT ZIJN DE TOELATINGSEISEN VAN DE OPLEIDING SCHOOLLEIDER BASISBEKWAAM?
 

Om aan deze opleiding deel te kunnen nemen, moet je voldoen aan de volgende eisen:

·         Je bent minimaal in het bezit van een hbo-bachelordiploma.

·         Je hebt een geschikte leer- of werkplek waar je de opdrachten kunt uitvoeren.

·         Je neemt tijdens de plaatsingsprocedure deel aan een ontwikkelassessment en/of een intakegesprek. Hiermee geef je richting aan jouw ontwikkeldoelen tijdens de opleiding.

Werkvorm

Avans+ werkt met ervaren docenten, die naast hun werkzaamheden voor Avans+ vaak zelf ook werkzaam zijn als leidinggevende binnen het onderwijs. De opleiding is, naast relevante literatuur en theoretische achtergrond, vooral praktisch ingericht.

Leerteams

Naast de nieuwe kennis en begeleiding die je ontvangt vanuit de opleidingsdocent(en) is het leren van en met elkaar en de toepassing binnen de eigen organisatie een belangrijk uitgangspunt binnen de opleiding. Je werkt hiervoor in kleinere leerteams die elkaar voorzien van feedback en die samen regelmatig hun bevindingen presenteren tijdens de opleidingsbijeenkomsten. Binnen de leerteams vindt ook intervisie plaats.

Casuïstiek vanuit jouw eigen praktijk

Voor de contactbijeenkomsten bestudeer je zelfstandig de leerstof. Je formuleert leervragen voor deze bijeenkomsten en deelt jouw ervaringen en inzichten met de docent en de andere deelnemers. Je praktijkervaring en de koppeling met de theorie vormt de basis voor de discussie en interactie met elkaar. Op niveau kun je met docenten en mededeelnemers sparren over ontwikkelingen binnen je organisatie en je vakgebied.

Action learning

Een belangrijke werkvorm die hierbij wordt gebruikt is die van ‘Action learning’. Een vorm van leren waarbij een groep deelnemers van en met elkaar leert door het bespreken van urgente en belangrijke problemen. Hierbij hoort ook het ondernemen van acties, het zoeken naar nieuwe paden, risico’s nemen en experimenteren. Oftewel leren door doen en ervaren, gecombineerd met systematische reflectie gekoppeld aan de eigen prestaties op de werkvloer.

Social learning

Naast de contactbijeenkomsten vindt een deel van het leren ook plaats in onze digitale leeromgeving Connect⁺ voor ‘social learning’. Hiermee sluiten we aan bij de wensen van de lerende in de 21e eeuw. Je voert de regie over jouw eigen ontwikkeltraject waarbij je 24/7 kunt leren waar, wanneer en met wie je dat wilt.

Studiekosten

De kosten voor de opleiding Schoolleider basisbekwaam zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 6.077,-.     
  • Arrangementskosten: € 595,-.

Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur. Dit is exclusief de kosten voor de leermiddelen.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

Het is mogelijk om de opleidingskosten in 2 termijnen te betalen via automatische incasso. Dat kan bij deze opleiding in 2 termijnen van € 3.100,-. De arrangementskosten worden bij de eerste termijn geïncasseerd.

Diploma

De opleiding wordt afgesloten met een portfolio en criteriumgericht interview. Wanneer je de opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je het diploma Schoolleider basisbekwaam.

Registratie bij het Schoolleidersregister PO
Met het diploma Schoolleider basisbekwaam kun je je registreren als register adjunct-directeur onderwijs (RADO) bij het Schoolleidersregister PO. Werk je in het VO, dan kun je jezelf laten registreren in het Schoolleidersregister VO. De beroepsgroep in het MBO kent op dit moment (nog) geen register.

Resultaat

Na het afronden van de opleiding heb je meer inzicht, kennis en vaardigheden verworven om succesvol aan de slag te gaan als ondernemende en innovatieve leider. Vanuit je eigen visie en strategische doelstellingen kun je leidinggeven aan het onderwijsproces. Je toetst de effectiviteit en kwaliteit van je school en adviseert waar nodig over mogelijke verbeteringen.

Vragen over deze opleiding?
Wij helpen je graag verder.