proQualis was voorheen partner van Magistrum

Schoolleider vakbekwaam

Niveau
Postbachelor
Kosten
€6.130,-
Duur
1 jaar
Studiebelasting
448 SBU

In het kort

Avans⁺ biedt in samenwerking met Hogeschool iPabo onder proQualis de opleiding Schoolleider vakbekwaam aan.

Directeuren van onderwijsorganisaties houden zich meer dan ooit bezig met politieke invloeden, samenwerking, positionering, krimp en groei, innovatie en exploitatie. Er wordt van hen bedrijfsmatig, ondernemend en naar buiten gericht leiderschap verwacht. Ze worden geacht een lerende organisatie te ontwikkelen en innovaties te initiëren. Dit vraagt om de juiste kennis en vaardigheden.

De inhoud van de opleiding komt in grote mate overeen met de inhoud van Masterclass l van onze masteropleiding Leiderschap in Onderwijs (MLO). Dit betekent dat je na de opleiding Schoolleider vakbekwaam aansluitend of na een pauze door kunt stromen naar de rest van de MLO. In 2 jaar werk je dan alsnog toe aan je master.

Dat betekent dat je naast onderwijskundig leiderschap ook aan slag gaat met onderwerpen als strategische beleidsvoering, ondernemerschap, innovatie en financiële bedrijfsvoering. In deze opleiding Vakbekwaam verwerf je de kennis en vaardigheden om succesvol te opereren als ondernemend en innovatief schoolleider met een nieuwsgierige blik naar buiten gericht. Hierdoor ben je klaar voor alle volgende innovaties die de komende jaren ongetwijfeld gaan plaatsvinden.

Iets voor jou?

  • • Je werkt als (adjunct) directeur, locatie-, team- of sectordirecteur in het basis-, voortgezet of mbo onderwijs.
  • • Je hebt ervaringen met leidinggeven aan een team of sectie
  • • Je wilt jezelf verder professionaliseren als vakbekwaam leidinggevende.
  • • Je wilt je registreren in het schoolleidersregister PO of schoolleidersregister VO.

Praktische informatie

Doelgroep

De opleiding is bedoeld voor directeuren, locatieleiders en teamleiders uit basis-, voortgezet of mbo onderwijs, die zich verder willen professionaliseren als vakbekwaam leidinggevende.

Wat zijn de toelatingseisen?

  • Je bent werkzaam als (adjunct) directeur, locatieleider of teamleider in het basis-, voortgezet of mbo onderwijs.
  • Je hebt ervaring met leidinggeven aan team of sectie.
  • Daarnaast maakt een ontwikkelassessment en/of intakegesprek deel uit van de plaatsingsprocedure. Hiermee geef je richting aan de ontwikkelingsdoelen tijdens de opleiding.

Werkvorm

De opleiding Schoolleider vakbekwaam leidt jou op tot registerdirecteur (RDO). Avans+ werkt met ervaren docenten, die naast hun werkzaamheden voor Avans+ vaak zelf ook werkzaam zijn als leidinggevende binnen het onderwijs. De opleiding is, naast relevante literatuur en theoretische achtergrond, vooral praktisch ingericht.

Leerteams

Naast de nieuwe kennis en begeleiding die je ontvangt vanuit de opleidingsdocent(en) is het leren van en met elkaar en de toepassing binnen de eigen organisatie een belangrijk uitgangspunt binnen de opleiding. Je werkt hiervoor in kleinere leerteams die elkaar voorzien van feedback en die samen regelmatig hun bevindingen presenteren tijdens de opleidingsbijeenkomsten. Binnen de leerteams vindt ook intervisie plaats.

Casuïstiek vanuit jouw eigen praktijk

Voor de contactbijeenkomsten bestudeer je zelfstandig de leerstof. Je formuleert leervragen voor deze bijeenkomsten en deelt jouw ervaringen en inzichten met de docent en de andere deelnemers. Je praktijkervaring en de koppeling met de theorie vormt de basis voor de discussie en interactie met elkaar. Op niveau kun je met docenten en mededeelnemers sparren over ontwikkelingen binnen je organisatie en je vakgebied.

Action learning

Een belangrijke werkvorm die hierbij wordt gebruikt is die van ‘Action learning’. Een vorm van leren waarbij een groep deelnemers van en met elkaar leert door het bespreken van urgente en belangrijke problemen. Hierbij hoort ook het ondernemen van acties, het zoeken naar nieuwe paden, risico’s nemen en experimenteren. Oftewel leren door doen en ervaren, gecombineerd met systematische reflectie gekoppeld aan de eigen prestaties op de werkvloer.

Social learning

Naast de contactbijeenkomsten vindt een deel van het leren ook plaats in onze digitale leeromgeving Connect+ voor ‘social learning’. Hiermee sluiten we aan bij de wensen van de lerende in de 21e eeuw. Je voert de regie over jouw eigen ontwikkeltraject waarbij je 24/7 kunt leren waar, wanneer en met wie je dat wilt.

Studiebelasting

De opleiding Vakbekwaam schoolleider duurt 8 maanden, heeft een studiebelasting van 448 uur en omvat 14 inhoudelijke contactdagen met een vaste leergroep. De resterende tijd besteed je aan literatuurstudie, het uitvoeren van onderzoek en praktijkopdrachten en het maken van werkstukken. De studielast van 448 uur staat gelijk aan 16 EC’s.

Studiekosten

De kosten voor de opleiding Schoolleider vakbekwaam zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 6.130,-. Dit is inclusief het assessment.
  • Arrangementskosten: € 570,-. Dit is inclusief de studie tweedaagse.

Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur. Dit is exclusief de kosten voor de leermiddelen. In de opleiding maken we alleen gebruik van aanbevolen literatuur.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

Diploma

Wanneer je de opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je het diploma Schoolleider vakbekwaam. Met dit diploma mag je later doorstomen naar masterclass ll van de Master Leiderschap in Onderwijs. Voorwaarde hierbij is wel dat je dan ook daadwerkelijk functioneert als directeur.

REGISTRATIE BIJ DE SCHOOLLEIDERSREGISTERS

Met het diploma is het mogelijk je te registreren als register directeur onderwijs (RDO) in het schoolleidersregister PO (SRPO) of aan te melden in het schoolleidersregister VO (SRVO).

Resultaat

Met de opleiding Schoolleider vakbekwaam verwerf je kennis en vaardigheden om succesvol te opereren als ondernemend en innovatief schoolleider met een nieuwsgierige naar buiten gerichte blik. 

Startdata
en Locaties

Vragen over deze opleiding?
Wij helpen je graag verder.