proQualis was voorheen partner van Magistrum

Teacher Leader

Niveau
Postbachelor
Kosten
€3.200,-
Duur
1 jaar
Studiebelasting
300 SBU

In het kort

Na de accreditatie van onze schoolleidersopleidingen Basisbekwaam- en Vakbekwaam Schoolleider (SRPO, juni 2018) is ook de opleiding Middenmanagement herzien. De opleiding is opnieuw gepositioneerd en opgenomen onder de naam Teacher Leader. Naast uw werk als leerkracht zal u (regelmatig of voortdurend) een rol vervullen als deelnemer of coördinator van een werkgroep of projectteam. Als coördinator geeft u (tijdelijk) leiding aan een werkgroep of projectteam waarmee u een bijdrage levert aan de schoolontwikkeling. U zet in op vernieuwing binnen het onderwijs welke aansluit op de visie van de school. U inspireert en creëert betrokkenheid en eigenaarschap bij collega’s zodat een verandering of vernieuwing duurzaam kan worden doorgevoerd waardoor een blijvende bijdrage wordt geleverd aan de leerprestaties van de leerlingen.

De opleiding Teacher Leader richt zich op het ontwikkelen van een aantal inhoudelijke en beheersmatige aspecten van het onderwijskundig leiderschap als middenmanager. De opleiding is opgebouwd uit de modules Persoonlijk Leiderschap, Verandermanagement en Coachen en begeleiden van collega’s.

Iets voor u?

 • U staat al enkele jaren voor de klas en heeft of ambieert een co√∂rdinerende of leidinggevende taak/functie in het onderwijs?
 • U wilt naast uw groepsverantwoordelijkheid, een bijdrage leveren aan de schoolontwikkeling, waarmee u de schakel bent tussen het werk in de klas en de directie?
 • U zet in op vernieuwing binnen het onderwijs en draagt daarmee bij aan schoolontwikkeling.

Praktische informatie

Doelgroep

U heeft een onderwijsbevoegdheid en minimaal 3 jaar ervaring als leerkracht. Het is van belang dat de keuze voor deze opleiding wordt ondersteund door de directie. Daarbij is het belangrijk dat u gefaciliteerd wordt om de opdrachten in de praktijk uit te kunnen voeren ter ondersteuning, verbetering en/of vernieuwing van het onderwijs en de organisatie.

Werkvorm

De opleiding start met een persoonlijk ontwikkelassessment gevolgd door een ontwikkelgesprek met één van onze assessoren. Het assessment brengt uw competenties en drijfveren in beeld. Op basis van de uitkomsten formuleert u persoonlijke leerdoelen waaraan u wilt werken gedurende het opleidingstraject.
Naast de meer traditionele leervormen (bijeenkomsten) zal een deel van het leren plaatsvinden via leren in de eigen organisatie en onze digitale leeromgeving ten behoeve van ‘social learning’. Hiermee wordt aangesloten bij de wensen van de lerende in de 21e eeuw: u voert regie over u eigen leerproces en neemt zelf verantwoordelijkheid voor uw leren waar, wanneer en met wie u dat wilt.

De volgende modules komen aan bod:

 • Persoonlijk leiderschap 1 en 2;
 • Verandermanagement 1 en 2;
 • Coachen en begeleiden 1 en 2.

Studiebelasting

De opleiding heeft een doorlooptijd van 1 jaar, bestaat uit 14 dagdelen en kent een studiebelasting van 300 uur.

Studiekosten

Dit zijn de kosten van de opleiding Middenmanagement primair onderwijs:

·         Opleidingskosten: € 3.200,- (vrij van btw)
·         Arrangementskosten: € 50,- (exclusief 9% btw)

Eventuele kosten voor leermiddelen zijn niet opgenomen in de opleidingskosten.

Deze opleiding kan ook als maatwerk of incompany traject worden uitgevoerd.

Diploma

Na het succesvol afronden van de opleiding ontvangt u het Avans+ diploma Teacher Leader.

Resultaat

Na afronding bent u in staat om:

 • Vanuit functionele verantwoordelijkheid leiding te geven aan een projectteam of werkgroep.
 • Inhoudelijk verandertrajecten te leiden, die aansluiten bij de strategie, missie en visie van de school.
 • Zorg te dragen dat veranderingen duurzaam doorgevoerd kunnen worden.
 • De verbinder tussen de schoolleiding en het werk in de klas te zijn.
 • Collega’s te begeleiden en ondersteunen bij de feitelijke vertaling naar de klas.

Startdata
en Locaties

Vragen over deze opleiding?
Wij helpen u graag verder.